طرح درس (براساس سرفصل)

طرح درس (براساس سرفصل)
# عنوان توضیحات
1 جایگاه درس در برنامه درسی دوره درس تفسیر موضوعی نهج البلاغه از جمله دروس عمومی و مشترک معارف اسلامی برای دانشجویان مقطع کارشناسی در همه رشته ها و بدون پیش نیازاست. در گروه درسی تفسیر، این درس و یا درس تفسیر موضوعی قرآن کریم پیش بینی شده است و دانشجویان یکی از این دو درس را انتخاب می کنند.
2 هدف کلی آشنایی نظری و نظام مند دانشجویان با موضوعات نهج البلاغه و با مساله های اساسی و کلیدی در نهج البلاغه به ترتیب موضوعی. اهداف کلی این درس را باید در بررسی موضوعات اساسی ومحوری زیر جستجو کرد مانند : 1- آیا نهج البلاغه یک نظام فکری منسجم و هماهنگ دارد ؟ 2- مفاهیم راهگشا و راه حل های نهج البلاغه در موضوعات مهم وبنیادین فکری، اخلاقی، اعتقادی ، اجتماعی و سیاسی و حقوقی و... چه چیز هایی اند؟
3 شایستگی های پایه این درس پیش نیاز ندارد آشنایی اجمالی با معارف اسلامی و با کلیت نهج البلاغه در حد ترجمه وسه بخش خطبه ها - نامه ها و حکمت ها برای استفاده بهینه از این درس کفایت می کند.
4 اهداف یادگیری نهج البلاغه پس از قرآن از منابع مستند و قابل اعتماد برای ما مسلمانان در دو حوزه شناخت و عمل و استخراج مولفه های سبک زندگی فردی و اجتماعی هست. شناخت کاملتر و انس بیشتر فراگیران با مفاهیم و موضوعات مطرح شده در نهج البلاغه با هدف بکارگیری آنها در زندگی و اهتمام به درک درست و نظام مند آن می تواند سرنوشت هر یک از ما را دگرگون سازد. علاوه بر این، جایگاه و منزلت بلندی که نهج البلاغه در تقویم و شکل گیری نظام فکری اسلام دارد می تواند نقش بسزایی درتقویت توان پاسخ گویی فراگیران به برخی شبهات درباره دین و معرفت دینی ایفا نماید.
5 روش تدریس براساس قوانین آموزش دانشگاه کلاسها حضوری است. درهر جلسه متناسب با سرفصل های مصوب، ترکیبی از روش های سخنرانی (ارائه مطالب با شیوه های توصیفی، تحلیلی، تطبیقی و... توسط استاد) پرسش و پاسخ و مشارکت فعال دانشجویان در مباحث، درس ارائه می شود. تدریس بیشتر کلاس محور خواهد بود و نه کتاب محور بنا براین لازم است دانشجویان، مطالب و محتوای درس را یاد داشت نمایند که مکمل مطالب کتاب درسی است - پرسش و پاسخ از مباحث جلسه قبل -ارائه ها و کار کلاسی دانشجویان- تلخیص کتاب و مقاله خواهد بود. ( روش تلخیص کتاب را در جلسه حضوری توضیح داده می شود.
6 وظایف دانشجو 1- پیشنهاد می شود دانشجو برای درک بهتر و مشارکت فعال در درس، پیش مطالعه داشته باشد 2- تهیه یاد داشت از تدریس استاد به منزله جزوه درسی از هر جلسه درس بطور منظم و خلاصه 3- حضور منظم و به موقع در جلسات درس 4-شرکت در مباحث و آمادگی برای پاسخ به پرسش های آغازین کلاس.
7 منبع کتاب تفسیر موضوعی نهج البلاغه نویسنده آقای دکتر مصطفی دلشاد تهرانی و یاد داشت های درس دانشجو در جلسات درس منابع زیر در ضمن جلسات درس برای تلخیص، و ارائه معرفی خواهند شد : 1- دانشنامه امام علی ع تدوین پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در 10 جلد . 2- سیری در نهج البلاغه شهید علامه مرتضی مطهری. 3- جاذبه و دافعه امام علی ع نیز از آقای مطهری ره
8 مواد و امکانات آموزشی امکانات جانبی آموزش مجازی- ارائه پاور در برخی مباحث درس
9 نحوه ارزشیابی 1- 4 نمره ارزشیابی با آزمون میان ترم حد اقل یک نوبت 2- 4 نمره کلاسی برای پرسش و پاسخ و مشارکت در مباحث درس و یا گفتگو و نقد ونظر با استاد 3- آزمون پایان ترم 12 نمره - تلخیص یکی از کتاب ها و مقالات معرفی شده یا ارائه کنفرانس از 4 نمره کلاسی . برای ترجمه بخشی از نهج البلاغه یا خلاقیت و طرح ویژه می توان تا 2 نمره مازاد در نظر گرفت.