طرح درس (براساس سرفصل)

طرح درس (براساس سرفصل)
# عنوان توضیحات
1 جایگاه درس در برنامه درسی دوره این درس یکی از سرفصل های دوره کارشناسی است که دانشجو را با تالیفات و آثار منثور دوره پس از سقوط بغداد تا پیش از نهضت ادبی آشنا می سازد. جهت تحقق این هدف تلاش می شود تا برجسته ترین نویسندگان دوره مملوکی و عثمانی در سرزمین‏های مختلف عربی معرفی و نمونه های مختلفی از آثار آنان ترجمه، تحلیل و بررسی شود.
2 هدف کلی هدف از این درس آشنایی دانشجو با برجسته ترین نویسندگان دوره مملوکی و عثمانی و شناخت انواع نثر این دوره و آشنایی با سبک های مختلف نگارش و رویکردهای ادبی در نگارش آثار این دوره به طور عینی و کاربردی و از رهگذر بررسی و تجزیه و تحلیل نمونه هایی از نثر این دوره است.
3 شایستگی های پایه دانشجو در پایان دوره می تواند خوانش صحیحی از متون منثور و تالیفات دوره مملوکی و عثمانی داشته باشد، آن را به زبان شیوا به فارسی ترجمه کند و اندیشه محوری نویسنده را در آن اثر تشخیص و مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد و با انواع سبک نگارش آثار این دوره آشنا شود.
4 اهداف یادگیری 1. آشنایی دانشجو با نویسندگان بنام و برجسته سرزمین های مختلف عربی در دوره مملوکی و عثمانی و بررسی تالیفات و آثار منثور آنان 2. شناخت انواع نثر علمی-تالیفی و فنی-ادبی این دوره 3. آشنایی با نمونه‏ های برجسته موسوعه نویسی در این دوره 4. کسب توانایی لازم در خوانش، ترجمه، درک و تحلیل شاهکارهای نثر این دوره و استخراج فنون ادبی و ظرافت های ادبی و تکنیکی به کار رفته در آنها
5 روش تدریس تلفیقی از سخنرانی، پرسش و پاسخ، بحث گروهی و تبادل نظر
6 وظایف دانشجو مشارکت فعال در خوانش متون، پرسش و پاسخ ها، ترجمه و نقد و تجزیه تحلیل آثار منثور این دوره و نگارش تحقیق و ارائه آن در زمان تعیین شده.
7 منبع - الهنداوی، حسین علی: أشکال الخطاب النثری العثمانی. - ابن بطوطة (1960م): تحفة النّظار فی غرائب الأمصار وعجائب الأسفار، دار بیروت، بیروت. - ابن خلدون (1284هـ): المقدمة، طبع المطبعة البهیة، القاهرة. - سیوطی، جلال الدین (1327هـ): حسن المحاضرة، المطبعة الشرقیة، القاهرة. - القلقشندی، أبو العباس أحمد(1905م): صبح الأعشی فی صناعة الإنشاء، بولاق، القاهرة. - المقریزی (1270هـ): المواعظ والاعتبار بذکر الخطط والآثار، دارالطباعة المصریة، القاهرة. - ابن حجة الحموی (1421هـ): خزانة الأدب وغایة الأرب، دار صادر، بیروت. - سمیر محمود الدروبی (1409هـ): شرح مقامات السیوطی، مؤسسة الرسالة، بیروت. - الخفاجی، عبدالمنعم، الحیاة الأدبیة بعد سقوط بغداد حتی العصر الحدیث. - البستانی، فؤاد افرام (1998): المجانی الحدیثة، الجزء الخامس، دار الفقه للطباعة والنشر. - عمر موسی پاشا: تاریخ الادب العربی- العصر العثمانی - محمد زغلول سلام: الادب فی العصر المملوکی. - عمر موسی باشا: تاریخ الادب العربی (العصر المملوکی)
8 مواد و امکانات آموزشی کتاب، جزوه، تخته وایت برد ساده
9 نحوه ارزشیابی حضور و غیاب، مشارکت فعال و صد در صدی در فعالیت های کلاسی، آزمون میان ترم و پایان ترم، ارائه تحقیق