| 1 |
فایل |
Pdf File |
| 2 |
جایگاه درس در برنامه درسی دوره |
عملیات واحد در مهندسی صنایع غذایی- به ارزش 3 واحد |
| 3 |
هدف کلی |
آشنایی با مبانی فیزیکی و مهندسی طراحی و تجزیه و تحلیل واحدهای عملیاتی مورد استفاده در فرآوری مواد غذایی مختلف |
| 4 |
شایستگی های پایه |
1- درک فیزیک حاکم بر فرآیندهای غذایی
2- طراحی واحد های عملیاتی ساده
3- تجزیه و تحلیل کارایی واحدهای عملیاتی |
| 5 |
اهداف یادگیری |
در این درس مبانی مهندسی طراحی عملیات واحدهای صنایع غذایی شامل کاهش اندازه، خشک کردن، تبخیر، کریستالیزاسیون، امولسیفیکاسیون، انجماد، پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون، جذب، فیلتراسیون و فرآیندهای غشایی، استخراج، ... ارائه می شود. از آنجاکه دامنه سرفصل این درس بسیار وسیع بوده، بنابراین ارائه تمامی عملیات واحدهای رایج در صنعت غذا امکانپذیر نمی باشد و استاد درس با توجه به زمینه های تخصصی و مورد علاقه و متناسب با حجم درس 3 واحدی تعدادی از این عملیات واحدها را در یک ترم ارائه خواهد داد. با اینحال جزئیات سرفصل تعدادی از عملیات واحدها در ذیل آورده شده است.
خشک کردن : مفاهیم اساسی خشک کردن (شامل مکانیسم ها و تعادل)، مراحل خشک کردن، انواع خشک کن ها، طراحی سیستم های خشک کردن، پیشگویی زمان خشک کردن، روشهای نوین خشک کردن
فیلتراسیون و فرآیندهای غشایی: مبانی مهندسی فیلتراسیون و سیستم های غشایی، انواع روش های فیلتراسیون و فرآیندهای غشایی، پلاریزاسیون غلظت و گرفتگی، طراحی انواع سیستم های غشایی، کارایی فرآیندهای غشایی، روشهای نوین غشایی.
تبخیر: تئوری تبخیر (ترمودینامیک و انتقال حرارت تبخیر)، صعود نقطه جوش، انواع اواپراتورهای متداول در صنعت غذا، طراحی اواپراتورهای تک بدنه ای و چند بدنه ای، روشهای بهبود کارایی عملیات تبخیر (شامل تراکم مجدد حرارتی و مکانیکی)، سیستم های نوین تبخیر. |
| 6 |
روش تدریس |
1- مبانی تئوری ارائه شده در کلاس
2- حل تمرین ها و مسائل کلاسی و خارج از کلاس
3- پروژه های کوچک برای طراحی واحد عملیاتی در یک فرآیند و برای یا ماده غذایی خاص |
| 7 |
وظایف دانشجو |
1- حضور در کلاس و مشارکت در مباحث کلاس
2- انجام تکالیف های کلاسی
3- شرکت در کوییزها و امتحان
4- بررسی منابع و ارائه سمینار |
| 8 |
منبع |
|
| 9 |
مواد و امکانات آموزشی |
تجهیزات پایلوت پلنت شامل انواع خشک کن ها (اسپری درایر، قفسه ای ....)، سیستم های غشایی (اولترافیلتراسیون، اسمز معکوس، نانوفیلتراسیون، میکروفیلتراسیون،....)، اواپراتورها (لایه نازک صعودی و نزولی،...)، |
| 10 |
نحوه ارزشیابی |
1- ارزیابی مستمر 30%
2- امتحان پایان ترم 60%
3- سمینار 10% |