معمولاً دانشجویان اندکی پیش از شروع دوره کارآموزی خود در مورد نحوه نگارش گزارش آن سؤال می‌کنند. خوب، مطابق عرف گزارشات دانشجویی حاوی اطلاعاتی درباره تاریخچه کارخانه، تا محصولات و فرآیندهای آن می‌باشد. با این حال این کف انتظارات دانشگاه از یک دانشجو می‌باشد و برای کسب نمره کامل لازمست ردپایی از دو مورد ذیل در گزارش آمده باشد:

1- محاسبات: آیا دانشی که در دانشگاه آموخته‌اید قابل اجرا در آن واحد هست یا نه؟ آیا نمی‌توانید با کمک داده‌های دما و فشار مشاهده‌شده، به علاوه خواص ماده تحت فرآوری قابل استخراج از هندبوک‌ها   (و در صورت نیاز حدس زدن منطقی چند عدد دیگر) محاسباتی (به صورت دستی یا به کمک کامپیوتر) در مورد آن واحد شیمیایی انجام دهید و مثلاً تعداد سینی یک برج، ابعاد هندسی یک مبدل حرارتی یا مثلاً غلظت ماده خروجی از یک رآکتور را حساب کنید؟ آیا می توانید بفهمید طراح کارخانه چند برابر مقدار محاسبه‌شده در بزرگتر گرفتن ابعاد یک فرآیند احتیاط به خرج داده است؟ از سوی دیگر، گاهی محاسبات از صنعت سرچشمه می‌گیرند و نه از سمت دانشگاه. مثلاً قطعاً دبی خوراک یک برج سینی‌دار با پهنای سینی رابطه دارد. آیا نمی‌توانید با تقسیم دو عدد ساده دبی و قطر ستون، به شاخصی برای محاسبه پهنای برج‌های مشابه در آینده دست یابید؟

در نظر داشته باشید که به احتمال زیاد تا آخر عمر فرصت یا حتی اجازه ورود به آن واحد صنعتی را نخواهید داشت. پس خوبست تجاربی را کسب کرده و آن تجارب را با دانش خود بیامیزید. اگر چنین کنید فقط بر آن واحد مسلط نمی‌شوید، بلکه می توانید دانشی فراتر را کسب نمایید؛ چرا که قوانین و محاسبات مهندسی شیمی به صورت یکسانی از کارخانه ماکارونی تا واحدهای پتروشیمی حکمفرما می‌باشند. ضمناً فراموش نشود منظور از محاسبه، واقعاً محاسبه است و نه صرفاً کپی کردن بی‌روح و بدون مسمای فرمول‌هایی از دروس گذشته (بدون محاسبه حداکثر نمره مطابق چارت 19 می باشد.) نمونه

 

2- نقش مهندس در صنعت: خود را در جایگاه مهندس جزء یا طراح ارشد آن واحد حس کنید. آیا می‌توانید مثل آنها نقش ایفا کنید؟ چه مهارت‌هایی را شما ندارید ولی آن مهندس دارد؟ نقش آنها چیست؟ آیا به مهندس در آن واحد اصلاً احتیاج هست؟ قطعاً در اکثر اوقات مهندسین یک کارخانه بیکار هستند ولی در هر روز یا هفته یا سال، اقداماتی را جهت حل برخی مشکلات انجام می‌دهند که کارگر ساده نمی‌تواند انجام دهد. برخی از این مشکلات فقط یکبار رخ داده است و متخصصی خارج از کارخانه آن را حل نموده است. برخی از این مشکلات هنوز حل نشده‌اند و شما ضمن کشف آنها، می‌توانید راه‌حلی را هم برای آنها پیشنهاد دهید. همه مشکلات از کوچک تا بزرگ را پرس و جو کنید. انتظار من این است که شما مثل ایاز (مراد) باشید.

 اگر دو مورد فوق را واقعاً در گزارش خود انجام داده‌اید، منتظر آن نباشید که من خودم آنها را کشف کنم؛ بلکه با عناوین مشخص یا با هایلایت و امثالهم، آنها را متمایز از متون عادی گزارش نمایید. البته همانطور که ذکر شد، به نمره‌ای در حد 12-10 راضی هستید، لازم نیست دو مورد فوق را انجام دهید و فقط سعی کنید گزارشی با کمیت و کیفیت قابل قبول ارائه دهید. به طور کلی نمره کامل به کسی تعلق می‌گیرد که به روش عقلی بنویسد و نه صرفاً نقلی.

 

3- موارد اجتماعی: برآورد کارآموز از دستاوردهای اخلاقی و انسانی کارآموزی. فضای روابط انسانی، اخلاق حرفه‌ای و گردش کار سازمانی در آن واحد. برآورد کارآموز از میزان هماهنگ‌شدن خود با محیط کار و مقررات آن.   گزارشی از نحوه انجام وظایف سپرده شده به کارآموز از سوی کارفرما. مقایسه توان علمی مهندسی خود با انتظارات کارفرما.

موفق باشید.

 در تمام موارد فوق لطفاً از کلی گویی بپرهیزید و توضیحات واضحات نداشته باشید که هیچچ نمره ای ندارد! از کلیدواژه های دقیقی استفاده کنید که مشخص بشود شما آنجا بودید و از مشاهدات خود نوشتید و نه از تخیلات خود.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

نمونه خوب یک

نمونه‌ای از تحلیل فقط یکساعت بازدید

نمونه بد یک

فرم نمره‌دهی- حتماً موقع تحویل گزارش این فرم را هم پرینت گرفته و به خود نمره دهید (لازم به ذکر است بنده شدیداً به این کار تاکید دارم).
همچنین لطفاً فهرست مطالب گزارش دقیقاً بر همین اساس نوشته شود، و اگر برای موردی مطلبی ندارید جایش را خالی بگذارید. سبک نگارش مرسوم گزارشات را فراموش کنید!
هر موردی را لازم می دانید با بنده طرح کنید، فقط بشکل ایمیل یا مراجعه حضوری باشد.

دوستان لطفاً دقیقاً مطابق راهنمایی فوق عمل شود و وقت من و خودتان را نگیرید!