1 |
جایگاه درس در برنامه درسی دوره |
درس تخصصی اجباری گرایش مهندسی مواد غذایی رشته علوم و صنایع غذایی در مقطع ارشد به ارزش 3 واحد (2 واحد نظری- 1 واحد عملی) |
2 |
هدف کلی |
آشنایی با مفاهیم پایه و بنیادی رئولوژی مواد غذایی، روشهای آنالیز مکانیکی بافت انواع مواد غذایی، ویسکومتری انواع سیالات غذایی و روشهای ارزیابی و مدلسازی خصوصیات رئولوژیکی |
3 |
شایستگی های پایه |
1- طراحی آزمون مناسب برای ارزیابی مکانیکی بافت و قوام سیالات غذایی
2- کاربرد خصوصیات بافت مواد غذایی جامد و نیمه جامد در طراحی تجهیزات مورد استفاده در فرآوری آنها
3- کاربرد ویژگی های جریان انواع سیالات غذایی در طراحی خطوط انتقال و فرآوری آنها
4- کنترل کیفیت بافت و ویسکوزیته مواد غذایی |
4 |
اهداف یادگیری |
1- آشنایی با مفاهیم پایه رئولوژی مواد غذایی
2- روشهای آنالیز بافت مواد غذایی جامد و نیمه جامد شامل آزمون های فشردن، نفوذ، برش، کشش، خمش، اکستروژن و پروفایل آنالیز بافت
3- روشهای ارزیابی خصوصیات رئولوژی (ویسکومتری) سیالات و نیمه جامدات غذایی
4- آشنایی با خصوصیات رئولوژی مواد غذایی مختلف |
5 |
روش تدریس |
1- مبانی نظری ارائه شده در کلاس در قالب اسلاید های پاورپوینت، فیلم های آموزشی و کتب مرجع
2- ارائه مقالات مرتبط با هر مبحث در کلاس و بحث در باره چارچوب، اهداف، متدولوژی و نتایج آنها
3- تکالیف و مسائل خارج از کلاس |
6 |
وظایف دانشجو |
1- شرکت منظم در کلاس ها و جلسات آزمایشگاه
2- تهیه کار کلاسی
3- تهیه گزارش کار آزمایشگاه
4- ارائه سمینارهای کلاسی
5- مشارکت در مباحث درس در هر جلسه |
7 |
منبع |
رضوی، س.م.ع. 1393، خواص بیوفیزیکی محصولات کشاورزی و غذایی، چاپ پنجم، صفحات 218-115، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد |
8 |
مواد و امکانات آموزشی |
بخش تئوری درس: کامپیوتر و ویدئو پروژکتور
بخش عملی درس: ویسکومتر دروانی، بافت سنج (تکسچرآنالایزر)، ویسکومتر لوله مویینه |
9 |
نحوه ارزشیابی |
ارزشیابی مستمر (کوییز): 20 درصد
کارکلاسی: 20 درصد
کار تحقیق: 10 درصد
امتحان نهایی: 50 درصد |